v.13 Avslutning, framtidsplanering, ödlor, matlagning och äggstafett

  Allmänt

Då var vi inne på det sista veckobrevet för denna säsong. Jag har inte så mycket mer att skriva än hur oerhört stolt jag är över samtliga som hjälpt till och stöttat vår verksamhet och visat oss att ni finns där i vått och torrt. Även om det sker debatter och diskussioner kring huruvida en vistelse utomlands och skolgång på distans ska beviljas eller ej, så har vi under säsongen fortsatt fokusera på det som är viktigast just här och nu- Barnen och deras välmående och utbildning.

Jag ser fram emot att se var våren tar oss i denna process. Väggar ska (i början av april) rivas, för att ha rätt mått för licensen av skolbyggnad (ett krav som ändrades nu i Thailand i slutet av februari). Namnet Eastern Swedish Tutorial School är redan godkänt att få registreras och loggan är färdig. Ny ritning ska lämnas in efter att vi redigerat väggarna. Därefter är det bara vänta och vänta- vilket tar mellan 4-6 månader. Allt för att få licensen för att kunna kalla oss “school” istället för enbart Tutorial och även att handledarna ska vara registrerade som lärare och inte som “tutors”. Vår verksamhet kommer dock inte förändras något märkbart, utan kommer fortsätta att hålla samma kvalité som förut. 

Eventuellt kommer vi ha öppet med en thai/ engelsk lärare från 2 september om underlaget finns och planen är att vi ska ha öppet till slutet av maj. 

Vi försöker nu att se framåt och hoppas på att Sverige får en mer global syn, på hur barn kan få likvärdig utbildning, oavsett var de befinner sig i världen.

Veckan avslutades idag med en härlig stund på stranden med olika tävlingar och prisutdelning.

Det startade med krabbfotboll på stranden. Därefter äggstafett (med de ägg de målade under sista lektionen igår), där de skulle gå en sträcka var med ett ägg på en sked, i munnen. Sedan fick de två lagen varsin hög med papper, med en bokstav på varje papper. Bokstäverna skulle bilda ett ord som eleverna skulle försöka klura ut, alt. bygga ett så långt ord de kunde komma på.

Föräldrarna var välkomna och det blev ett fint avslut med fika tillsammans. Efter vi sagt hejdå stannade familjerna kvar och badade och verkade ha det riktigt gott tillsammans. Stort tack alla elever och föräldrar för denna säsong! 

Hoppas vi ses igen!

Marie

Förskolan 

Denna allra sista vecka för säsongen blev det fokus på ett djur som många av barnen har träffat här i Thailand, åtminstone på håll. Ett djur som finns mer eller mindre hemma hos oss alla, nämligen ödlor. Barnen har berättat om sina egna erfarenheter och upplevelser av ödlor, alltifrån små geckos till stora varaner. Vi har även pratat mycket om kameleonter och sett filmer på hur de byter färg, då detta fascinerat barnen. Barnen har också fått skapa sina egna ödlor och det har ritats mycket målarbilder med ödlor i alla dess slag.

Rolleken har fortsatt tagit stor plats under dagarna och det är mycket familj i olika konstellationer som leks. Utomhus har det varit mycket bollekar, där fotboll har varit en favorit. 
Vi har även fortsatt med att rimma med hjälp av våra “rimfiskar” där man ska samla på rim-par och att leka Kims lek som är en lek med syftet att utmana minnesförmågan samt förmågan att lägga märke till och komma ihåg detaljer.

Ida

1-9

Avslutningsveckan har inneburit pyssel och diverse rastaktiviteter, men också studier såklart. Stämningen på skolan och i gruppen har varit uppsluppen. Eleverna har bland annat arbetat med gamla nationella prov i kärnämnena, några har gjort prov eller läxförhör som skickats från hemskolan, fem elever har fått möjlighet att hjälpa till i köket och förbereda mat och eleverna i åk 1-5 har tittat på Lilla aktuellt och sedan hade vi en väldigt bra diskussion kring kidnappning av barn. Det hela startade med ett inslag om svarta skåpbilar som kör runt i Skåne och försöker locka till sig barn. Eleverna ställde frågor kring varför detta görs och vi pratade om hur man kan skydda sig och hur man bör agera om man skulle hamna i en liknande situation. Två elever hade planerat och fick möjlighet att genomföra en egen designad idrottslektion. 

Björn