v.48 Vi tänder ett ljus i advent… och massor av ljus på Loy Khratong!

     Allmänt

Redan december och idag var det dags att tända det första ljuset i adventsljusstaken, då vi inte ses på söndag (förutom för er som är med på strandfotbollen). Vi fick också tips om snällkalendern- där dagens uppdrag var att göra en vägg med lappar av snälla ord. Nu pryds inte bara High Five-rummet med händer utan också med snälla lappar- Trevligt!

Vi pratade om att vi ska börja träna till Lucia, under nästa vecka, och även att barnen över helgen ska fundera på vad de vill vara i Luciatåget, samt om de är intresserade av att läsa vers, eller sjunga solo/duo, trio. Prata gärna om detta så de kan ge besked på måndagssamlingen. 

För de som önskar vara Lucia, så lottar vi detta mellan de som önskar- men bra att de vet vad de önskar vara om inte lotten faller på dem.

I måndags efter lunch fick de barn som har Thaiundervisning steg 2, lära sig en speciell dans, som de sedan lärde ut till övriga elever i storgrupp. Vi fick även berättat för oss om varför högtiden firas, men också ha en gemensam mysig stund på konstgräset där var och en fick tillverka varsin Krathongbåt. 

“Båtarna” kördes sedan till stranden Bee Happy, där vi var ca 70st som lekte, badade och åt en fantastisk god buffé tillsammans. Efter maten vadade vi ut och puttade ut våra båtar (med tänt ljus) och vissa skickade även iväg rislampor. Det var en underbart härlig och stämningsfull kväll. Ja, bilderna talar för sig själva!

Som ytterligare rastaktivitet har nu diabolo introducerats och flera barn tränar och blir bättre dag för dag. Det är som ett timglas som balanseras på ett snöre mellan två pinnar som man ska sätta spinn på, för att kunna kasta upp och fånga på snöret igen. Det har även spelats en del innebandy, samt att fotboll, kortspel, måla och legobygge är populära aktiviteter för många. 

Nästa vecka är det simträning på tisdagen så packa med handduk och badkläder, samt eventuella flythjälpmedel vid behov.

Vi kommer även att ha en friluftsdag på fredag där aktiviteten är hemlig- men viktigt att man kommer med ett glatt humör och en samarbetsvilja denna dag! Vi är kvar på skolan så det är enbart vattenflaska som behövs.

Matsedel nästa vecka: 

Måndag: Sweet and sour Tisdag: Potatismos med hamburgerkött Onsdag: Skapa din egen soppa Torsdag: Potatis, nuggets och kall sås

Marie

F-klass

Barnen har på olika sätt fått lära sig om bokstaven Y. Vi har också repeterat en del om R från förra veckan. Några har börjat läsa korta meningar i böcker, de är fantastiskt stolta när de läser högt för en kompis. 

Vi har haft tema mätning och längd och mätt vuxna och barn mot en vägg och barnen har fått jobba två och två med att mäta olika saker i klassrummet med hjälp av ett snöre, en fot, ett gem , en tumme osv. 

Lena har haft sin sista VFU-dag hos oss och projektet med den hemliga figuren Rimmi avslutades med en skattkarta och en skattjakt. De låg något mumsigt i skatten som vi bjöd de andra barnen på under rasten. Under den fria leken blev det ett uppskattat avbrott med att kasta prick med vattenballonger. Barnen fick öppna en digital lucka fredag den 1 december och där gömde sig ett uppdrag att dekorera en gran. Den blev superfin!  

Helena

1-3

När jag kommer tillbaka efter att ha legat i sjuksäng i en vecka inser jag vilken härlig grupp vi har. Jag möttes av glada elever och kramar.

I matematiken har vi denna vecka jobbat med geometriska figurer på olika sätt, vi har pratat, ritat, lekt och byggt figurer med våra kroppar, allt för att befästa kunskaperna på olika sätt. Stort tack till Janina och Linnéa som har dragit i detta arbete.

När vi har svenska på agendan så jobbar vi på med synonymer, motsatser, skrivprojekt och faktatexter. Vi repeterar även ordklasserna.

På no och so är det en salig blandning; rymden, religioner, samhället, magnetism, grekisk mytologi och även berättelser ur bibeln.

På bilden har vi jobbat med att få in djup i våra bilder. 

Åsa, samt Janina och Linnèa (VFU)

4-5

Vilken härlig vecka det blev! Båtbygge på måndagen där alla elever på skolan var engagerade och hjälptes åt på ett jättefint sätt! Veckan fortsatte sen med arbete framförallt i kärnämnena där de fortsattes forska om bl.a. Gustav Vasa och Stormaktstiden MEN denna vecka fick även jag plocka fram mina gamla kunskaper med symaskinen eftersom det nu är några som ska sy på slöjden!

“Fredagsquizet” handlade denna vecka om Europas flaggor och där märktes det verkligen att barnen tragglat ordentligt under ett par veckor. De fick trettio flaggor som de skulle kunna och jag är jätteimponerad över vad de kan, bra jobbat gruppen! Hur många klarar ni föräldrar..?

Micke 

6-9

Veckans höjdpunkt var utan konkurrens högtiden Loy Krathong. Det var fint att se liten som stor förbereda och smycka sina krathongbåtar och sedan sjösätta dessa gemensamt i havet på kvällen. 

Resten av veckan har vi behandlat flera olika områden såsom; reklam i hkk, skuggor i ämnet bild, digital båtkonstruktion i ämnet teknik, filmer om vikingatiden, krönika på ämnet att vara tonåring samt spanskaprov, kolets kretslopp i NO och träna på gamla nationella prov i matematik. 

Några elever skulle vara lediga på fredagen så “Fredagsquiz” förvandlades till “Onsdagtävling”. Vi körde tävlingen STRESS där man så snabbt som möjligt ska komma på ett land, stad, kändis och frukt på en angiven bokstav. Det bildades nya lag i gruppen, men kämparandan och tävlingsinstinkten består! Det värmer mitt hjärta att se elevernas glädje och att de kan samarbeta med vem som helst i gruppen.

Anna 

Idrott

Måndagens idrott utgick för den yngre gruppen pga Loy Krathong, men i onsdags var det full fokus på balans och motorik. Eleverna fick dels pröva olika typer av balansövningar, samt att de fick tips på vad de kan tänka på för att underlätta olika typer av balansakter. Vi fick även in ett par pulshöjande lekar så att även hjärtat och kropp fick anstränga sig lite.   

Det äldre gänget jobbade denna vecka med styrka på olika stationer. Vi varvade funktionella- och allsidiga övningar såsom burpees och knäböjshopp med mer isolerade övningar som situps och rygglyft men vi hann även träna lite på samarbete och snabbhet i hopprepsstafetten. Vi avslutade torsdagens idrott med “killerboll” där det gällde att ha ögon i nacken. Bra jobbat alla inblandade! 

Linus & Micke

Etiketter