v.4 En mix av simning, dans, lästräning, forma bokstäver, quiz, björnar och satsdelar

Allmänt

Förutom en hel del kunskap, arbetsro och skratt och gemenskap på rasterna, så har det varit simträning vilket ni kan läsa om nedan under rubriken idrott. I övrigt så ser dagarna liknande ut som i Sverige och skolan där. Det är bara platsen och klimatet som är annorlunda. Alla arbetar på utefter sin förmåga och i det ämnet på schemat som gäller. Att de sedan sitter och arbetar i olika läromedel och i integrerade årskurser, är givetvis inte precis som vanligt. Men eleverna själva känner egentligen ingen skillnad på att gå här mot hemma. Mindre grupper och en med det följer en viss högre arbetsro tycker de flesta, vilket egentligen inte är så konstigt. Det mesta beror ju på förutsättningarna man har men jag vill ändå passa på att ge en eloge till våra fantastiska handledare. Även om vår verksamhet, samt övriga svenska skolor i Asien, har ifrågasatts och blivit uppmärksammade i media, så handlar ingenting om kvaliteten på själva verksamheten eller pedagogernas förmåga/ behörighet. 

Jag är så imponerad över både de som varit här, och nu är här! Imponerad över deras flexibilitet, kring att hantera olika planeringar, åldrar och arbetsområden, och snabba relationsskapande med eleverna, samt kontakten med hemskolor och föräldrar.

Tack till er elever som uppträdde idag. Vilken avslutning på veckan det blev! Bredvid ser ni en sammanfattande bild från 1-3´s vecka!

Nästa torsdag kommer de elever i åk 3-9 som ej varit på tempelbesök denna säsong, att få åka på det (mer info kommer i nästa vecka) och på fredag blir det även ett akvariebesök för åk F-klass- åk 2 för de som ej varit där.

Nästa lördag (3/2) inbjuds alla i området på öppet hus till skolan, där vi kommer att ha en utbytesträff med en thailändsk helgskola där barnen går för att lära sig engelska. Förskolan upp till åk 2 kommer genomföra aktiviteter mellan 9.30-11.00 och sedan kommer de äldre åk 3-6 att genomföra aktiviteter ihop mellan 12.00-13.30.

Kl. 11.00-12.00 är det gemensam lunch för alla där vi bjuder på svensk mat och de på thailändsk. Mer information om detta kommer under veckan.

 

Matsedel nästa vecka: 

Måndag: Khao Pad gai  Tisdag: Potatis, nuggets, kall sås Onsdag: Masaman       Torsdag: Tacokyckling med ris

Marie

F-1

En härlig vecka med bokstaven Gg i fokus. Vi har även fortsatt vårt arbete med vinter och sett filmer i ämnet. En elev har lärt sig läsa små bokstäver, vilken seger! Vi har övat på att forma bokstäverna och siffrorna (uppifrån och ner). Några har spelat memory med 10-kompisar. Vi har lekt alfabetscharader och ”Denna ringen den ska vandra” ihop med åk 1-3. På musiken har vi bekantat oss med rytm och rört oss till olika rytmer. Idag blev det en härlig avslutning på veckan med pärlande, ritande och målande med vaxkritor och vattenfärg. 

Helena 

1-3

Vi har varit en lite mindre grupp bestående av 8 elever. Det är roligt att se eleverna både i klassrummet och på rasterna då de trivs fint tillsammans. På rasterna är det fortsatt spökboll som är den mest populära aktiviteten men andra lekar förekommer såklart också. I klassrummet har det arbetats en del med beskrivande text, bland annat om anakondan, nordamerika och om björnen. Vi har även tränat multiplikation och stavningsregler tillsammans. 

Anders

4-5

4-5:orna (som var åtta stycken pga sjukdom och resa) hade bland annat prov i judendomen i samhällskunskapen, jobb med geometri, skala och division i matematiken, veckans ord i svenskan och fortsatt arbete med vår natur i naturkunskapen. En härlig blandning med andra ord! Utöver detta så inledde vi ett samarbete med Linus grupp på engelskan där eleverna blandades i par och jobbade med att prata med varandra kring olika ämnen vilket var mycket uppskattat! Quizet denna vecka handlade om hälsa och det var ett område som eleverna behärskade mycket väl vilket var glädjande. På idrotten blev det simning och dans (mer om det längre ner i detta dokument). Härligt jobbat klassen!!

Micke 

3-6

Vi har genomfört flera olika experiment rörande vatten i olika former. Vi har även börjat att ta oss in i jordklotets inre för att se hur vår planet är uppbyggd. Utöver detta har vi självklart stående inslag av matematik, svenska, och engelska. Vi har även haft en specifik lektion där eleverna pratat engelska med varandra utifrån en mängd olika samtalskort. Inledningsvis var det som väntat lite avvaktande, men bara efter några minuter släppte all nervositet och  eleverna vågade verkligen försöka hitta passande ord och meningar att svara med! 

Linus

6-9

Här ser ni lite bilder och info från “det allra heligaste”, nämligen klassrummet. Det har arbetats med lite av varje utifrån skolans schema kopplat till elevernas individuella planering. Det har lästs böcker på olika språk, det har arbetats med universum, märkts ut satsdelar på rätt ställen och det har räknats på fler räknesätt än jag kan räkna. Hängde ni med där?

På morgnarna har vi enkel thaiundervisning och flera av eleverna kan nu veckodagarna, räkna till tio samt några enkla vardagliga fraser på thai. Här arbetar vi i grupper eller parvis och med olika klasskamrater. Eleverna umgås gärna på rasterna och stämningen i gruppen är god. Torsdagens lunch var hamburgare med bröd och de gick åt som smör i solsken.

Björn 

Idrott

På första idrottslektionen för veckan genomförde vi olika stafetter med syfte att träna motorik och balans. Vi fortsatte sedan med “välta kon” och doppboll. På andra idrottslektionen simmade vi, kul att se alla barn som fiskar i vattnet. Efter att ha simmat oss trötta hann vi även med lite lek i poolen. 

Anders

Under veckan har det verkligen varit blött! Tisdagens lektion blev i bassängen, då det var fokus på simträning igen! Det märks verkligen att det blir mycket simning/bad på fritiden för eleverna när de är här i Thailand. För oerhört många har en väldigt fin teknik när det handlar om att ta arm- och bentag. Vi gick också igenom teknik vid livräddning/bogsering. Pass nummer två blev också blött som sagt, dock var det svetten som rann, cirkelträning när den är som bäst! Eleverna utförde en rad olika styrkeövningar varvat med konditionsövningar. Man kan verkligen med små medel som kroppens egna vikt verkligen få till ett riktigt bra träningspass.

Linus

Simningen i tisdags handlade denna gång om bröstsimsteknik (med fokus på bensparken), glidfasen i vattnet och vändning. Eleverna provade voltvändning och det var kul att se hur duktiga de börjar bli. 

Det andra passet handlade om streetdance och gruppen fick skapa egen koreografi som de mycket kort fick träna på inför presentationen inför kompisarna vid avslut av dagen idag.

Micke

Etiketter