v.6 Öppet hus, fredagsdans med cirkus och äntligen regn!

Allmänt

Fotbollsturnering i fredags och öppet hus hos oss i lördags. 

Det var en god uppslutning av såväl thailändare och svenskar som samspelade i olika aktiviteter. Dans, bakning och spökboll samt rundvisning av våra fina lokaler. Troligen inte sista gången vi ses då det verkade vara mycket uppskattat.

Annars har veckan flutit på bra- inte så mycket mer att skriva från min sida än att det är lugn och ro i samtliga salar- eller nja, kanske inte i förskolans lokaler men det är ju bara positivt. Därifrån har det istället varit massa bus och skratt som hörts- Skoj!

Vi avslutade veckan med en gemensam samling där alla grupper i måndags fick ett uppdrag, av att genomföra ett uppträde på ca 30sek. Videos från dessa danser och cirkusartisteri kommer ut på vår Instagram “easternswedish”

Annars så har det blivit lite administrativt arbete av att vi nu öppnat anmälningsboken för nästkommande säsong, samt att det även kommit in förfrågningar även nu i närtid- spännande!

På tisdag är det simträning för alla i verksamheten- mer information kommer på föräldrasidan. 

På torsdag är det dags för föräldrarna att få tävla lite i en 5-kamp som anordnas av några av barnen, samt att det blir lek och bad på en närliggande strand (Three tree baech) med buffé som avslutning. Anmälan till detta kommer ut på föräldrasidan i helgen.

Nästa fredag är det friluftsdag (halvdag) för barnen där fokus kommer vara på koncentration, samarbete och att ha roligt i lekfulla former. För här hos oss har vi ju inte en veckas sportlov, så vi vill ändå ge barnen ett litet “break” från skolarbetet.

Matsedel nästa vecka: 

Måndag: Gai Gatiam Tisdag: Potatismos och hamburgare Onsdag: Panaeng med ris  Torsdag: Korvstroganoff med ris

Marie

Förskolan

Nya barn har fyllts på i gruppen, dvs nya lekkamrater att leka med. Fortsatt arbete med ”välja aktivitet”. Det har byggts mycket, både med lego och andra klossar. 

De äldre i gruppen har provat på att vara lite i förskoleklassen, där de fått delta i deras undervisning. 

De yngre har då målat samtidigt som vi övat lite på penngreppet. 

Vi passade även på att njuta av regnet när det äntligen kom, de 5min som vi fick…

Ralf

F-klass

Veckans bokstav har dels varit C och i slutet av veckan avverkade vi även bokstaven V. Varsitt avsnitt med den aktuella bokstaven från “Livet i bokstavslandet” (URplay) har vi även tittat på. Eleverna har fått skriva sina första berättelser med en tydlig huvudperson, en miljö, ett problem och en lösning. De läste sedan upp sin berättelse inför klassen. Jag måste även passa på att berömma eleverna här för de läser alla med ett sådant fint flyt nu i olika lästräningsböcker! Några har börjat jobba med klockan och känner sig helt säkra på hel timme nu. Vi har lekt flera lekar under veckan och vi avslutade fredagen ihop med åk 1-4 och lekte “Hela havet stormar”. På musiken övade vi in en dans ihop med åk 1-4 och den visade vi sedan upp för alla elever och lärare på storsamlingen på fredagen. Alla var såååå duktiga!  

Helena 

1-4

På bilden ritade barnen en viktig plats eller byggnad från sina hemstäder i Sverige. Vi lärde oss då om flera olika saker som exempelvis Varbergs fästning, Gävlebocken och Friends arena. Vi upptäckte också att det skiljer 140 mil (bilvägen) mellan den elev som bor längst söderut och den elev som bor längst norrut i Sverige. Fortsatt har vi i matematiken arbetat mycket tiotal, ental och växling av dessa samt skriva längre mer utvecklade meningar i svenskan. Det har även arbetats med näringskedjor och vi har gjort egna näringskedjor

Anders

4-5

Vi har målat med djup (några elever gjorde detta redan för ett par veckor sen), byggt mänskliga pyramider och spontantävlat i “plankan” utöver det vanliga arbetet i klassrummet. Matteprov, matspjälkning, stränginstrument och en tipspromenad med frågor om allemansrätten är andra axplock av områden vi stött på. Nästa vecka tar Linus över gruppen tillfälligt och det ska bli spännande att se vad han hittar på!

Micke 

3-6

Det är med en liten tår i ögat som jag tyvärr släpper min grupp nu. Merparten av mina elever kommer nu att bege sig mot “kyliga” Sverige igen, och några av dem kommer att ingå i någon av de andra grupperna. Men under dessa fem veckor har det varit oerhört kul att få ta del av deras utveckling inom en mängd olika arbetsområden. Smakprov från vad vi gjorde under vår sista vecka inkluderar bland annat en skriftlig biografi, välskrivning, multiplikationsspel, samtalsövningar på engelska och självklart ett prov. Stort tack till er alla!

Linus

6-9

Arbetet i gruppen flyter på bra. Flera prov har avverkats och skickats till hemskolorna. Nu håller vi tummarna! Väldigt skiftande arbetsuppgifter har behandlats; slagverksinstrument, engelska verb, illusionsteknik i bild, siffror på spanska, algoritmer och geometri. Det har lästs böcker på olika språk och vi har lärt oss nya fraser på Thai som till exempel man och kvinna. I slutet på varje arbetspass kryssar eller stryker eleverna under i sin planering vad de arbetat med. I slutet på dagen har vi en gemensam stund då de får berätta något de arbetat med och vad de lärt sig.

Gällande utmaningen som vi fick i måndags har gruppen gått “all in” och idag kom resultatet: En dans där även handledaren fick vara med som höll hög internationell klass 😉

Björn 

Idrott

F-3

I måndags var det stafetter för hela slanten i olika former. Hoppa på ett ben, springa slalom, balansera olika objekt på huvudet och studsa boll var lite av det som utfördes. Syftet var att träna motorik och balans men också få upp lite flås. Vi avslutade passet med “Sten, sax påse stafett” vilket var uppskattat av barnen. 

I onsdags blev det dock “tyngre” då styrketräning stod på schemat. Kul att se så många starka barn som inte ger upp när det blir lite jobbigt. Förvänta er en förlust i armbrytning om ni vågar gå upp en match mot barnen!

Anders

4-9

Tisdagen för ena gruppen bjöd på mänskliga pyramider där eleverna fick prova på både lätta och betydligt mer svåra kombinationer. Detta är särskilt nyttigt på vår skola då vi så ofta hälsar nya elever välkomna och det gäller att snabbt komma in i gruppen. Att våga lita på varandra och se varandras olika styrkor gör att eleverna får förståelse för våra olikheter. 

Den andra gruppen körde åter ett härligt cirkelträningspass. Man skulle kanske kunna tro att detta är något eleverna tycker är mindre roligt! Men ack så fel, då musiken pumpar ut ur högtalaren märker man hur taggade eleverna blir, och de ger verkligen allt! Sååå bra jobbat. 

Under torsdagens lektion genomförde vi  en sammanslagning av våra två idrottsgrupper, där Micke höll i en väldigt informativ teorilektion kring badvett, som sedan avslutades med ett antal olika stafetter.

Ta gärna upp badvett till diskussion hemma så vi kan se om kunskapen har förankrats hos eleverna.  

Linus och Micke

Etiketter