v.9 Jultomten kom sent och arbete kring djur, avancerande i Thailändska språket samt kommande sandslottstävling

Allmänt

Nu har elevantalet minskat och vi har alltså slagit ihop grupperna till 1 förskolegrupp och 2 elevgrupper.

Fantastiskt att se hur eleverna anpassar sig till varandra i olika konstellationer.

En spännande present blev levererad till förskolan idag och jag blev mycket populär då barnen såg mig som “jultomten”. En ny och större rutschkana var deras projekt idag att bygga upp.

På tisdag när övriga elever har simträning så kommer förskolan att ha vattenlek på innergården och även få använda rutschkanan med en pool i slutet.

Packa alltså ner badkläder och handduk på tisdag- gäller alla elever!

På torsdag är det dags för gemensam aktivitet på stranden Bee Happy igen. Barnen har gett förslag på sandslottstävling som aktivitet så packa spadar, hinkar och hårspray- då det verkar vara ett hett tips från en familj. Vi tävlar familjevis och jag är enfaldig domare! Är man en liten familj med enbart 1 vuxen så kommer vi slå ihop er med en annan familj. 

Det kommer också finnas en station med att skapa ballongdjur för både stora och små under eftermiddagen.

Mer information om eventet kommer på facebook i föräldragruppen i helgen. 

Fotbollen kommer vara på konstgrädet både onsdagar och söndagar. Det är varierande kvalite på stränderna så vi tar det säkra före det osäkra. Söndagar är det smålagsspel 17.00 – 18.00 och onsdagar 15.15-16.30 är det bollteknik på konstgräset med lite styrka/ aktiv vila.

Matsedel nästa vecka:  

Måndag: Khao Pad Gai Tisdag: Korv stroganoff och ris Onsdag: Masaman Torsdag: Tacokyckling med ris

Marie

Förskolan 

Vi har startat igång vårt temaarbete om Thailands djur. Det första djuret vi har fått bekanta oss med är elefanten! Vi har tillsammans tagit fram olika fakta om elefanten och bland annat hittat en del speciella saker som har fastnat hos barnen såsom att elefanten inte kan hoppa, att den är rädd för bin samt att den är bra på att simma och andas under vattnet med hjälp av sin snabel. Även att den svalkar sig genom att rulla sig i lera och vifta på sina stora öron! Barnen har också fått skapa sina egna elefanter med hjälp av återbruksmaterial, såsom toalettrullar och spillbitar av papper. Det var stolta barn som visade upp sina elefanter för de vårdnadshavare som kom och hämtade den eftermiddagen!

Det som lockat utöver temaarbetet denna vecka är framförallt roll-lek och utklädning, att rita och vattenlek utomhus på vår förskolegård. Där har det lekts SPA och barnen har erbjudit varandra både fotbad och te/kaffe. Vi har också lekt flera lekar gemensamt på skolgården, såsom “Kom alla mina barn” och “En elefant balanserade”. 

Ida

F-4

Gemensamt i gruppen har vi bland annat arbetat med främmande ord (ord i det svenska språket som vi lånat/tagit från andra språk), addition och multiplikation. Vi har också steppat upp svårighetsgraden på thai-undervisningen. Alla elever i gruppen har antingen gått länge eller tidigare hos oss och är därför riktigt skickliga på det thailändska språket. Kul att de dels kan lära mig mycket men också varandra. I övrigt har det på sina håll arbetats med tidslinjer från Big Bang till nu, uppställning av multiplikation, 3 dimensionella figurer och dialog skrivning.  

Anders och Micke 

6-9

Thaiundervisningen har nu nått nya nivåer där eleverna tränar konversation med stöd av färdiga dialoger. Vi fick ett fint exempel på detta under den avslutande storsamlingen. Där fick vi också bokredovisning och boktips från en annan elev i gruppen. Eleverna har tränat på bland annat sannolikhetslära, religionens betydelse i olika samhällen, djurens fortplantning och svensk grammatik i form av satslära. Det är glädjande att se hur eleverna umgås tillsammans på rasterna, även över åldersgränserna. Flera elever i gruppen var igår torsdag iväg på ett litet äventyr som handlade om att bland annat studera eldflugor. Kul att de träffas även utanför skoltid och har glädje av varandra och den gemenskap som skapats i gruppen och på skolan.

Björn 

Idrott (Glöm inte att det är simträning på tisdag)

F-3

På första lektionen spelade vi luffarschack och fia utan knuff. Det låter som det är med med den lilla skillnaden att spelplanerna är verklig storlek och att det krävs mer rörelse än de klassiska brädspelen. I onsdags spelade vi en annan variant av fia utan knuff samt capture the flag. Vi pratade också en del om hur viktigt det är att peppa varandra och att inte ge upp, något denna grupp är grymma på. 

Anders

4-9

Jag hade förmånen att få ha denna fantastiska grupp! Lekar såsom Catch the flag, kinesiska muren och evighetsstafett är vad som genomfördes. Kul att se hur de äldre eleverna blommar ut i lekfulla former, samtidigt som tävlingsinstinkt och strategi tänket även visar sig.

Marie